Het Klimaatplan is tot stand gekomen doormiddel van een inventarisatie onder de aangesloten organisaties en online via de multimediakanalen. We hebben het resultaat van de inventarisatie samengevoegd met het Urgenda puntenplan, uitgewerkt en met een passende informatieve video op deze website geplaatst.
Uitleg
Preventie: De Nederlandse overheid, politiek en bedrijven zijn al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw op de hoogte van de schadelijke gevolgen van Klimaatopwarming op onze gezondheid, de natuur en onze toekomst. Desondanks zijn er veel te weinig preventieve maatregelen ondernomen om verdere uitstoot van CO2 en daarmee de opwarming van onze aarde te voorkomen.
Mitigatie: Vier decennia later zijn we te laat om een groot aantal schadelijke gevolgen te voorkomen maar kunnen we nog wel een aantal mitigerende maatregelen doorvoeren om de omvang of snelheid van opwarming van de aarde te beperken. Mitigerende maatregelen zijn de maatregelen die gericht zijn op het verminderen van klimaatverandering via beperking van de netto uitstoot van broeikasgassen.
Adaptie: Naast preventieve en mitigerende maatregelen kunnen we ook adaptieve maatregelen doorvoeren waardoor we beter bestand zijn tegen de schadelijke gevolgen van het opwarmen van onze aarde en de gevolgen op onze stad. Adaptieve maatregelen zijn dus gericht op het verminderen van de kwetsbaarheid van de samenleving voor klimaatverandering. De grootste prioriteit ligt op het verminderen van de effecten van hittegolven, wateroverlast door extreme regenbuien en droogte.
Een aantal van de maatregelen die we hieronder in het Klimaatplan benoemd hebben vallen onder meerdere van de bovengenoemde categoriën.
Luchtvaart: Slimme krimp in de luchtvaartSchiphol heeft nu een hub-functie: veel overstappers verlaten de luchthaven niet, deze 'overslagfunctie' levert weinig op maar kost veel qua milieu- en gezondheidsschade