Oplossing: Ruim je data op

Naar lijst

Datacenters in Nederland zijn goed voor een uitstoot van 6 Mton CO2 bij een verbruik van 13 miljard kWh/jaar. Tel je daarbij de uitstoot op van alle servers op kantoren, dan is de uitstoot van ons dataverkeer nog veel groter. Het dataverkeer neemt toe met stijgende populariteit van streamingdiensten. Toch kunnen we hier in 2020 veel besparen: servers op de ecostand te zetten, door data op te ruimen én door websites groen te hosten. Met deze maatregel stellen we voor dat de overheid ten eerste zelf aan de slag gaat en daarnaast een grote publiekscampagne voor Landelijke Dataopruimdagen lanceert.

Met deze maatregel stellen we het volgende voor:

  1. Stimuleer dat meer servers op de ecostand gaan, in navolg van Amsterdams initiatief.
  2. Organiseer Landelijke Data-opruimdagen: elke 500 opgeruimde TB uit een Clouddienst bespaart 1.000 ton CO2-eq.
  3. Vraag alle overheidsinstanties met regelmaat data op te ruimen en zet niet vaak gebruikte data op stilstaande servers.
  4. Voer voor alle overheidswebsites groen hosten in.
  5. Installeer Ecosia als groene zoekmachine op overheidsservers.

1.     Servers op Ecostand

Een coalitie van 20 bedrijven gaat in samenwerking met Amsterdamse datacenter testen met servers in de ecomodus. De bedrijven denken hiermee 20% energie te besparen. Ook de overheid kan zo’n initiatief starten in andere steden, samen met grote bedrijven en overheidsinstellingen. 20% van alle verbruik staat voor 1,2 Mton. In 2020 is hier toch zeker 0,3 Mton besparing mogelijk.

2. Opruimen

100 GB in de cloud is goed voor 0,2 ton CO2-uitstoot. Alle reden om ongebruikte data op te ruimen. Dit voorkomt dat er nieuwe servers geïnstalleerd moeten worden (wat materiaal én energie-intensief is). Data die zelden gebruikt worden, kunnen beter op ‘stilstaande’ servers worden opgeslagen. Deze draaien niet continu op 100% capaciteit, maar reageren alleen op het verzoek van een gebruiker om data op te vragen. Dit kost tot 3 of 4 seconden langer dan dataopslag via een continu draaiende server, maar vraagt veel minder energie op de lange termijn.

Op 1 januari 2020 gaat Urgenda 5 TB aan bestanden sorteren en opruimen. Als ministeries, gemeenten en andere overheden dat ook doen, is de eerste 0,1 Mton binnen, zonder kosten!

3. Voorlichting

Een voorlichtingscampagne is enorm belangrijk. Hoewel iedereen inmiddels weet dat een hamburger eten slecht is voor het klimaat, staat haast niemand erbij stil dat bijvoorbeeld Netflixen ook veel uitstoot veroorzaakt. Geef de burger duidelijke tips & tools over CO2 besparen door:

  • Landelijke opruimdagen, liefst maandelijks, te beginnen met 1 januari.
    • Foto’s verwijderen van de mobiele telefoon: weggooien of op een externe schijf opslaan.
    • Uitschrijven van oninteressante nieuwsbrieven.
    • Weinig gebruikte dropboxen en oude webpagina’s verwijderen.
  • Tips & Trics:
    • Facebook op de ecostand zetten.
    • Foto’s niet automatisch downloaden van Whatsapp
    • Liever streamen op Youtube dan op Netflix of HBO, waarvan de servers niet op groene energie draaien.
    • Liever een DVD luisteren dan muziek streamen, want veel streaming services (behalve Spotify) hebben geen groene servers.
    • Liever Ecosia dan Google, want Google bewaart ten eerste je zoektochten waardoor extra veel data worden opgeslagen, en Ecosia plant bomen om de CO2 uitstoot van online searches te compenseren.
    • Liever een goed gesprek dan steeds naar je scherm kijken

Opruimdagen kunnen in 2020 zeker 0,1 Mton besparing opleveren.

4. Groen hosten

Als je de plug-in ‘the green web’ installeert, kun je meteen zien of een website groen gehost is. De sites van de rijksoverheid, RVO en provincie Noord-Holland zijn dat bijvoorbeeld wel, maar van het CBS, de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en de gemeenten Rotterdam en Utrecht niet. Check: https://www.thegreenwebfoundation.org/. Met de miljoenen jaarlijkse clicks op overheidswebsites bevelen we het rijk aan om voor alle diensten voortaan data op te slaan in datacenters die groene energie gebruiken. Ook zou de overheid alle organisaties waar zij zaken mee doet op green hosten kunnen wijzen en dit uiteindelijk meenemen in de aanbestedingscriteria.

5. Ecosia voor ambtenaren

De meeste overheidsdiensten zullen nu Google Services gebruiken. Je ontkomt er bijna niet aan. Maar ondanks de groene hosting leidt dit tot enorme dataopslag. Google’s doel is dataverzameling. Hiervoor worden veel ‘onnodige’ data (zoals de inhoud van e-mails en het aantal clicks op een pagina) opgeslagen die uiteindelijk verkocht worden. Die verzameling en opslag kosten bergen energie. Het alternatief: overheidsinstanties kunnen Ecosia als standaard zoekmachine installeren. Ecosia gaat beter om met privacy, verzamelt minder data en plant bomen om de CO2-uitstoot te compenseren.

Besparing 2020: 0,5 Mton

Besparing 2021: 1 Mton

Deze maatregel dankt veel data aan de Super Sustainable Students: lees HIER hun tips om zuiniger met data om te gaan.

Bronnen

  • (i) De Dutch Datacenter Association (DDA) geeft aan dat alle datacenters in NL totaal een vermogen hebben van 1503 MW. Zie bijlage Dit vermogen levert een energieverbruik van 1503 x 24u x 365dgn = ca 13.000.000 MWh/jaar. Per MWh is de CO2 uitstoot op dit moment met onze elektriciteitsmix ca 450 kg CO2. Dat levert afgerond 6 Mton CO2 per jaar. https://www.dutchdatacenters.nl/wp-content/uploads/2019/10/ES-template2.
    jpg
  • (ii) https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/14/datacenters-verbruiken-drie-keer-zoveel-stroom-als-de-ns-a3960091
  • (iii) https://medium.com/stanford-magazine/carbon-and-the-cloud-d6f481b79dfe
  • (iv) https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/19/ook-onze-digitale-rotzooi-moeten-we-hoognodig-opruimen-a3973824
  • https://fd.nl/ondernemen/1331300/ecomodus-op-server-moet-amsterdam-forse-stroombesparing-opleveren
  • Super Sustainable Students: https://www.delta.tudelft.nl/article/vlog-duurzamer-leven-denk-aan-internetgebruik

tinyurl: link